DEKORASYONDA SIK YAPILAN HATALAR

Merhaba değerli okurlarım. Bu sayımızda dekorasyonda yapılan yanlışlıklara değineceğim. Evinizi veya yazlığınızı kendiniz dekore etmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey kendinize bir plan hazırlamaktır. Bu planı hazırlarken, evinizin kaba taslak ölçülerini almak ilk işiniz olmalı. Bunu yapmıyorsanız, vereceğiniz kararlarda, hatalar zincirinin ilk halkası olacaktır.Salonunuzun ölçülerine uygun olmayan bir mobilya evinizin daha küçük görünmesini sağlayacaktır. Ölçülerinize uygun olanı seçtiğinizde ise daha büyük ve ferah görünecektir.

Evlerde en çok yapılan hatalardan biri de boş alan bırakmamaktır. Evinizde lütfen boş alanlar yaratın. Bunun sizin iç huzurunuza ayrı bir dinginlik kattığını fark edeceksiniz. Her duvar önüne eşya koymayın. Dekorasyon planlarınızı yaparken çok renklilikten kaçının. Evin renklerini 3-4 renk ile sınırlayın. Elinizde var diye bütün tabloları veya aksesuarları kullanmayın. Odayı çok fazla doldurmak nasıl bir hata olarak görülüyorsa, odaya sıcaklık veya kişilik katan hiçbir süslemenin olmaması da hata olur.

Tercihlerinizi yaparken kolay temizlenen özelliklerde olması öncelikleriniz olmalı. Yalnızca şık göründüğü ya da moda olduğu için eve eşya almak sonrasında sizi üzecektir. Koltuğunuzu, mobilyanızı, perdenizi, halınızı seçerken, önceliğiniz rahatlık, kullanışlılık olmalı. Şıklık adına bunlardan taviz vermeyin.Eviniz küçük ise büyük desenlerden kaçının, ortamınızı kalabalık gösterecektir. Ama geniş bir salonda büyük desen kullanıldığında çok hoş duracaktır. Farklı tarzları bir araya getirirken, eşyaları çok iyi ve dengeli harmanlamazsak, evinizin zaten sizi rahatsız eden karmaşıklığı aynen devam edecektir. Bu konuda birikiminiz yoksa, profosyonel yardım almıyorsanız, farklı tarzların birlikteliğinden mümkün olduğunca kaçının. Bu konuda yanlış seçimler hem  sizi mutsuz edecektir, hem paranıza ve zamanınıza yazık olacaktır.

Yazlıklarda veya çok güneş alan evlerdeki ısıyı azaltmak için pencerelere güneş koruma sistemleri veya güneşliklerinizi karartmalı stor seçmelisiniz. İlk başta bunların fiyatları fazla görünse de zamanla faydasını hem cebinizde hem de yaşadıkça hissedeceksiniz. Yaz boyunca evinizin ısısı daha serin olacak, daha az klima kullanarak, aile bütçenize katkı da sağlayacaksınız.

Perde konusunda çok bilinmeyen ama çok yapılan bir yanlışlığa da değinmek istiyorum. Geceleri perdeleri kapatmadan uyumayın. Uyuduğunuz odanın perdesinin güneş geçirmemesi sağlık açısından çok önemli. Özellikle bebek ve çoçuk odalarında gece lambası dahi yakmamalı ve karanlıkta uyumalarını sağlamalıyız. Büyüme hormonu gece uyurken daha fazla salgılandığı için, ışık bu hormunun daha az salgılanmasına sebep olur. Gece lambasız uyunamıyorsa solgun kırmızı ışığı tercih edin. Biz yetişkinler için ise gece odamızın karanlık olmaması, vücudumuzun biyolojik saatini bozduğu gibi, bazı hoş olmayan hastalıklara da davetiye çıkartıyor. 

Evinizi dekore ederken kullanmış olduğunuz mobilyalar, aksesuarlar ve eşyalar ne kadar kaliteli olursa olsun, dekorasyonu tamamlayan en önemli özellikler mimari ayrıntılarda gizlidir.Aydınlatmada kullanacağınız uygun ve gözü yormayan bir ışık sistemi, lamba anahtarları, kapı kolu, seçtiğiniz seramik gibi detaylar evinizde doğru olanı yapmak konusunda bir detaydır. Ayrıntılar üzerinde durmak, evin içindeki uyumu yakalamak için önemlidir.

Sıcak yaz günlerinde yazımızı sonlandırırken, bir sonraki dekorasyon konusunda başka bir konuda buluşmak üzere…

Mavişehir ve İzmir'in en sevilen genel kültür, magazin ve güncel hayat dergisi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir