DOĞAL YÖNTEMLE SERAMİK RENKLENDİRME

0
5

Merhaba sevgili sanat sever okurlarım. Bu yazımda sizlere, değişik bir seramik uygulaması ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Müzelerde de sıkça gördüğünüz eski çağlarda yapılan bu seramikleri o dönemde nasıl yapmışlar diye hiç merak ettiniz mi?

Anadolu seramik sanatı, kendine özgü bir gelişme göstermiş, her devirde özgün eserler yaratmış. Hokka, kase, ibrik, sürahi, kadeh, kandil, kupa, gülabdan, buhurdanlık, tütsü kabı vb. tabaklar sert beyaz hamur, sır altı tekniğiyle ve kil oksitlerle renklendirilerek yapılmıştır. Seramik yaparken kullanılacak olan kil, elle, kalıplama, presleme, döndürme döküm teknikleri ile şekillendirilmektedir. Daha önceki yazılarımı takip edenlerin bildiği gibi pişirilen ürünlere bisküvi adı verilir. Biz bu tekniği daha çamur pişmeden, çamura metal oksitler katılarak hazırlayıp renk vereceğiz. Renk veren metal oksitler tek başlarına kullanıldığı gibi, bir kaçı bir arada kullanılabilir. Renklendirmede kullanılan metal oksitler; krom, demir, kalay, zirkon, bakır, kobalt, manganez, nikel vs. olup tek veya birkaç renk karışım halinde kullanılır.



Peki bunları nasıl kullanacağız? Kısaca şöyle; toz halindeki bu oksitleri, çamuru yapacağınız işin büyüklüğüne göre parçalara ayıralım. Çamurlarımızın aynı sertlikte olmasına dikkat edelim, yoksa kuruma aşamasında çatlaklar oluşabilir. Her paçayı değişik bir oksitle renklendirelim ve levha halinde değişik kalınlıklarda açalım. Açtığımız levhaları sıvı çamurla birbirine yapıştıralım. Koyu renk çamurla yapıştırırsak formumuza güzel farklı bir desen verir. Yapışan çamurumuzu keserek istenilen formu oluşturalım. Formumuz kuruyunca, ince bir metal ile kazıyarak temizleyip fırında pişirelim. Seramiklerimiz büskivi halini aldıktan sonra transparan (mat yada parlak) sır fırça veya pompa ile üzerine sürelim. Tekrar fırında pişirildikten sonra, eseriniz hazır. Eğer parlak transparan sürdüyseniz, kullandığınız oksitleri daha canlı tonlarda, mat kullanırsanız da pastel tonlarda görürsünüz. Yarattığınız eserde oluşan, ebru sanatını çağrıştıran desenler sizi bile şaşırtacak derece de orjinal bir görüntü verecektir.

Bahar aylarına girdiğimiz şu günlerde sanat faaliyetleri oldukça yoğun. Sizlerde bu etkinlikleri takip ederek hem sanatçılarımıza destek verebilir, hem de kendinize zaman ayırarak sergi salonlarının huzurlu, sanat kokan ortamından uzaklaşmamış olursunuz. Sanatsız kalmayın.

 

Fügen Yenilmez

[vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ onclick=”link_image” images=”4146,4147,4148″ custom_links_target=”_self” el_position=”last”]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz