BEYNİNİZİ OYUNLA NASIL EĞİTEBİLİRSİNİZ?

0
7

Deneyleri severim. Benim için merak, keşif, atılım, girişim demektir. Bu nedenle de teknik olarak işleyen yöntemleri alır hayatımda kullanırım. NLP, koçluk vb. teknikleri meslek olarak yapma sebebim de bu. Bu durum benim hayatımda fark yaratıyorsa, neden diğer insanlar için de fark yaratmasın? İnsanın kendi üzerinde denediği bir şey teknik olarak işliyorsa, o durum hayata geçirilmeye değer demektir. Elde edilen sonuç, başarılı bir sonuçsa, o şey işliyor demektir. Bu her ne olursa olsun…

Bu yazımda işleyen teknik-yöntemlerden söz edeceğim. Teorik olarak değil, pratik olarak fark yaratmaktan söz ediyorum. Kendi üzerinizde kullanın. İşliyorsa ve fark yaratıyorsa, bu bilginin size getireceklerini kullanabilirsiniz.

1.Oyun: Beynin sağ ve sol lobunu kullanmak

Beynin hangi lobunu ağırlıklı kullandığınızı görmeniz için küçük bir deneyi kendi kendinize yapabilirsiniz: Kollarınızı ileri doğru uzatıp ellerinizi karşılıklı hale getirin. Hangi elinizin başparmağı üstteyse, o elinizin çaprazındaki beyin lobunu daha çok kullanıyorsunuz demektir. Şimdi yapın ve görün.

Hangi beyin lobunu kullanıyorsunuz?
Beynin sağ ve sol beyin olmak üzere iki beyin lobunun olduğunu biliyoruz: Sağ beyin hayal gücünün, duyguların, sezgilerin olduğu alan. Dolayısıyla sanat, yaratıcılık alanı. Sol beyin ise; mantık, matematiksel işlemler, ayrıntılı düşünme, analiz-sentez, plan yapma vb. bir etkinlik içinde olan beyin. Bunlardan birini ağırlıklı kullandığımız gibi, ikisini de aktif kullanmanın yolları var. Örneğin; sol beyin ağırlıklı iseniz; hayal gücü egzersizleri, sağ beyin ağırlıklıysanız bilmece-bulmaca-satranç vb. akıl oyunlarına ağırlık verebilirsiniz. Bunun yanısıra şahane bir yöntem var. Özellikle çocuklarınızla her gün 5 dakika oynayabileceğiniz bir oyun yöntemi: Önünüze büyük bir resim defteri alın ve yanınıza boya kalemleri… Boya kalemlerinden birisini sağ elinize, diğerini sol elinize alın ve aynı anda 5 dakika boyunca ellerinizi hareket ettirmeye başlayın… Harika bir egzersiz. Keyifle yaparak sağ ve sol beyninizi aktif hale getirmeniz mümkün olacaktır.

Bu egzersizler neye mi yarayacak? Beyninizin farklı nöronları etkin bir şekilde çalışmaya başlayacak ve yaratıcı zekanız artacak. Hem daha çok akılcıl düşünme, hem de daha çok hayal gücü ile yaratıcılığınızı arttırmaya katkı sağlamış olacaksınız. Böylece sisteminizde dengeli bir işleyiş oluşturmuş olacaksınız. Sadece 5 dakika ve 30 gün süre boyunca yapabilirsiniz.

2.Oyun: Her zaman kullandığınız elinizle kendinize soru sorun, diğer elinize kalemi alıp cevabını yazın.

Diğer bir oyun; “Kendine Koçluk” yapabilme noktasında da bize fayda sağlayacak, açılım yaratacak bir uygulama. Kendinize soru sorup, bu sorunun cevabını yine kendiniz vermek ister misiniz? Tıpkı bir gazeteci sizinle röportaj yapar gibi… Fakat diyeceksiniz ki, bu aynı şey. Diğer el ile cevap vermek neyi değiştirebilir ki? Çok şeyi… Çünkü her zamanki düşündüğünüzden farklı bir düşünce bağlantısı içine girecek beyin sisteminiz. Bir kaç uygulama sonrası verdiğiniz cevaba siz bile inanmayabilirsiniz.

İşin aslı şu: İnsan aslında içinde pek çok sorunun cevabını bilecek güç ve potansiyeldedir. Her zaman yazdığımız gibi yazarsak aynı nöronları (yani aynı düşünce bağlantılarını) kullanacaktır beyin sistemimiz. Oysa farklı bir el, farklı bir lob anlamına gelir. Dolayısıyla farklı bir bağlantı ve düşünce sistemini harekete geçirirsiniz. 100 milyar nöron bağlantısından niçin aynılarını kullanarak kendimizi sınırlıyoruz ki?

3.Oyun: Doğru karar verebilmek için Evet/Hayır oyunu

Seçim yapmak, karar almak istediğinizde bedeninizin bilgeliğinden yararlanmak ister misiniz? Çünkü beden zekası-beyinle işbirliği içindedir ve tüm sorularınızın cevabını bilir. O halde kendinize danışmak ve kendinizden cevap almak ister misiniz?

Ayağa kalkın. Ve içinizden ya da yüksek sesle, “Evet evet evet…” şeklinde söyleyin. Bu sırada bedeniniz;  öne doğru, arkaya doğru, sağ yana doğru ya da sol yana doğru gidecektir. Bu bilgi önemli. Bunu üç kez tekrar edin. Bu üç tekrarın sonunda şu bilgiyi kazanacaksınız: Bir soru sorduğunuzda bedeniniz, size evet cevabını bu şekilde vermiş olacak.

Şimdi aynı işlemi “Hayır” için yapalım. Ayakta devam edin… “Hayır hayır hayır” Bakın bakalım, bedeniniz nereye doğru gitti? Öne, arkaya, sağ yana, sol yana?… Bu çalışmayı 3 kez tekrar edin ve netleştirin. Bu da sizin bedeninizin size “Hayır” cevabı olacaktır.

Şimdi zihninizi olabildiğince sakinleştirin. Ve sorunuzu sorun kendinize. Sorunuza odaklanın. Cevabı “Evet” ya da “Hayır” olabilecek bir soru sorun kendinize. Önce basit bir test yapın. Mesela, “Şu anda……. yaşıyorum (hangi şehirde yaşıyorsanız o şehrin ismini söyleyin). Buna cevap versin bedeniniz. Bildiğiniz bir cevabı alın…

Ve ardından bilmek istediğiniz bir cevabı sorun. Önemli kararlarınızı kendinize danışmadan alırsanız, kendinizi dışarda bırakmaz mısınız? O halde insan önce kendine kulak vermeli. Kendi içine danışmalı.

İnsan beyin – beden sistemini oyunsu bir enstrüman olarak kullanınca hayat daha keyifli oluyor.

Deneyin, uygulayın, içsel bilgeliğinizin keyfine varın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz