Nar sever misiniz? Tadı gibi şekli de çok güzeldir değil mi? Bolluk ve bereketin simgesidir nar… Bulunduğu mekana bereket getirdiğine inanılır… Şekli, rengi, tadı ve anlamı ile hep sevilir. Şimdilerde simge olarak da evlerimizde çeşitli biçimlerde yer almaya başladı. Sevdiklerimize hediye eder olduk. Sevdiklerimiz için bolluk ve bereket dilemekten daha güzel ne olabilir? Peki bu narlar nasıl yapılır merak ettiniz mi?
Seramik nar yapmak için şamutlu çamur veya vakumlu çamur lazım öncelikle. Elle şekillendirip formumuzu verdikten sonra, alt tarafından açacağınız bir delikten oyma aleti ile içini boşaltın. Ne çok kalın ne de ince olmalı. Çamurumuz tam kurumadan önce metal bir kaşık ile patine ederseniz, objenin yüzeyi daha pürüzsüz olur. Büyüklü küçüklü birkaç tane yapmanızı tavsiye ederim. Bir arada daha hoş duracaklardır. Bu sıcaklarda kuruma süresi için 3-4 gün yeterli. Ama kışın ve nemli havalarda en az bir hafta bekletin. Seramikte ilk pişirim olan büskivi fırınında piştikten sonra ince bir zımpara ile pürüzleri temizleyin. Nemli bir bez ile tozunu alın. Eğer yıkarsanız da, biraz kuruduktan sonra 2-3 kat sır sürün. Sır fırınından çıkan narların rengi merakla beklenir. Narlar genelde kırmızı boyandığı için, kırmızı renk istenen tonunu yakalamak zordur. Eğer sırınızı güzel sürdüyseniz, fırından çıkan işlerinizin keyfini ve gururunu yaşamak seramikçinin en güzel anlarında biridir.
Evinizde, işyerinizde ya da bir arkadaşınıza giderken kendi yaptığınız objelerle, gittiğiniz mekanı bolluk ve bereket simgesi ile şenlendirmek güne güzel bir başlangıç olacaktır.