GÖRME ENGELLİLERE ÖZEL SERGİ

Merhaba sevgili okurlarım…
Bir önce ki sayımızın sonunda sizlere bahsettiğim İzmir’de gerçekleşen çok özel bir sanat olayından bahsetmek istiyorum bu sayıda. İdol Seramik atölyesi, benim de içinde bulunduğum sanatçılarının katılımıyla, Türkiye’de (belki de dünyada) ilk olarak görme özürlüler için “Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı” (TÜRGÖK) yararına bir seramik sergisi gerçekleşti. İzmir Resim Heykel Müzesindeki bu serginin özelliği, görme özürlülerin sergilenen her eserin adını, niteliğini, kabartma harflerle ve Braille alfabesiyle tanıtımını elleriyle öğrenebilmeleri ve her eserle ilgili bilgiyi ses kaydından dinleyebilmelerinin mümkün olması. Ayrıca bu tür sergilerin aksine, sergilenen eserlerin ellenmesi de serbest bırakılmış olup, görme özürlüler ilk defa kendileri için açılan seramik sergisini özgürce gezip, eserleri her yönden tanıma olanağı bulabildiler. Ayrıca sanatçılarla söyleşilerde bulundular. Bu sergi de, eserlerden elde edilen gelir Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığına az da olsa destek oldu.

Gerek sanatçıların, gerekse Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı gönüllülerinin büyük fedakarlıklarla hazırladığı bu son derece özgün sanat olayı, çok güzel bir amaçla gerçekleşti. Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı kısaca TÜRGÖK, yurdumuzda yaşayan görme özürlüler ile yurt dışında yaşayıp da Türkçe bilen görme özürlülerin, yazılı kaynaklara erişimini sağlamak üzere 2004 yılında İzmir’de Av. Gültekin Yazgan tarafından kurulmuş. Görme özürlülerin eğitimleri ile kültürel gelişimlerine ücretsiz hizmet eden Türkiye’nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığıdır. Kitaplık hizmeti alanlar TÜRGÖK sayesinde kendi kitaplıklarını da oluşturmaktalar. Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, Türkiye’nin her yerine, ayrıca İngiltere, Hollanda, Kıbrıs, Amerika, Almanya’ya ücretsiz ve geri iadesiz hizmet vermektedir. Hizmet ulaştırdığı görme özürlü üye sayısı 3300 kişidir.

Üyelerine sesli ve kabartma (Braille) baskılı roman, ders kitabı, ÖSS, KPSS, SBS, açıköğretim (lise, ilköğretim) soru bankaları ve sınav testleri hazırlıyorlar. Ayrıca aylık yayın organları olan; ilköğretim 1. kademe öğrencileri için “Yavru Balarısı” (Braille Kabartma)dergisi 2. Kademe öğrencileri için “Balarısı” (Braille Kabartma) dergisi, lise öğrencileri ve yetişkinler için de sesli MP3 formatında “Arkadaş” dergisi hazırlanarak ücretsiz olarak kargo ile adreslerine gönderiyorlar. Tüm bu hizmetleri, sayıları 300’ü aşan gönüllü destekçileri ve kuruluşundan itibaren destek olan sponsorları sayesinde yapıyorlar. Ama tabii ki yeterli olmuyor. Amaçları görmeyen kişilerin Türkçe okur yazarlık oranını arttırmak, eğitim ve kültürlerine katkıda bulabilmek ve bu amaçla yaşam kalitelerini yükseltmek. Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı bugüne değin gerek farklı proje ve tanıtım faaliyetleri ile gerek medyada da yer alarak bilinirlik oranını her geçen gün arttırmaktalar.

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nın ana hedefi, Türkiye’de de gelişmiş ülkelerde bulunan görme özürlüler kitaplıkların düzeyine ulaşarak, görme özürlülerin yazılı kaynaklardan yararlanma sorununa köklü çözümler getirmek, onların eğitimine ve kültürel gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunmak. Sevgili okurlarım, bizlere düşen görevde böyle güzel amaçla yola çıkan bu arkadaşlara destek olmak, bundan sonra ki projelerinde de yanlarında olmaktır.

Bir sonra ki sayımızda, sanat dolu günlerde görüşmek dileğiyle…

mavisehir-dergisi-fugen-yenilmez2

Mavişehir ve İzmir'in en sevilen genel kültür, magazin ve güncel hayat dergisi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir