Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli, öğün sayısı ve yemek düzeni aniden değişmektedir. Bu noktada önemli olan; öğünlerde kişi için gerekli olan besin öğelerini doğru kaynaklardan yeterli ve dengeli bir şekilde alması sağlanmalıdır.
Öncelikle öğün sayısına dikkat etmek gerekir. 2 öğünde fazla yemek yemeyi engellemek hem de sağlıklı beslenmek için iftar ve sahur arasında 1 veya 2 ara öğün yapmak, çok faydalı olacaktır. Ancak son yıllarda iftarlar geç satte olduğu için iftar sonrası tek bir ara öğün de yeterli gelecektir. Ara öğün olarak tüketebileceğimiz besinler; meyve, fındık, ceviz, badem, süt veya yoğurt nadiren dondurma, sütlü tatlılar veya meyve tatlıları olabilir.
Sahurdan sonra uzun süre aç kalınacağı için, sahurlar kesinlikle atlanmamalıdır. Tüm gün sürecek olan açlığın olumsuz etkilerini yaşamamak için sindirimi uzun süren, kana geçiş hızı yavaş ve besleyici değeri yüksek besinler tercih edilmelidir. Bu anlamda beyaz ekmek yerine kepek ekmeğini, meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek uygun olacaktır. Sahurda süt, süt ürünleri, yumurta, ceviz, sebze ve meyveler ile kepekli ekmek iyi tercihlerdir. En güzel sahur menüsü dengeli bir kahvaltıdır.
Orucu açarken sindirim sistemini en az yoracak, sıvı gıda tercihi her zaman için daha uygundur. Orucu su ile açtıktan sonra bir kase çorba ile yemeğe başlamak ve arada sadece salata tüketerek en azından 20 dakika geçirmeye çalışmak faydalı olacaktır. Devamında ana yemeği tüketmek ve karbonhidratlı gruptan seçim yapmak gerekir. Pide veya ekmek yenilecek ise makarna ya da pilavı sınırlamak veya hiç yememek gerekir. Yemekler hazırlanırken sindirimi kolaylaştıracak pişirme yöntemleri (Fırın, ızgara, buharda pişirme/haşlama) tercih edilmeli. Şeker, beyaz un ve unlu gıdalar gibi rafine karbonhidratlardan, aşırı yağlı gıdalardan, çok salçalı, tuzlu yemeklerden ve salamura besinlerden uzak durmalı. Asitli ve kafeinli içeceklerden kaçınmalı, uzak duramıyorsak miktarı sınırlanmalıdır.
Yemekten 1-2 saat sonra yarım saatlik yürüyüşlerin yapılması da uygun olacaktır.
Ayrıca açlık süresinin uzun olacağı bu yıl en çok dikkat edilmesi gereken en önemli konu; su tüketimidir. Kaybedilen suyun yerini sadece su tutar. İftardan sahura kadar mutlaka en az 2 litre su içilmelidir.
Adres: S. Cengiz Topel Caddesi N:16 D:3 (Reyhan Pastanesi üstü) Bostanlı – Karşıyaka / İzmir Tel: 0 232 365 72 22