Efes’in ışığı takılarda

Apasa Takı Tasarım Atölyesi, Efes Antik Kenti’ni tasarımlarına yansıttı. Açacakları Efes’in Işığı adlı sergide Kybele’den Artemis’e şehrin sembolleri ve mimarisi takılarla göz kamaştırıyor.

Apasa Takı Tasarım Atölyesi, tarihi takılarda yaşatıyor. Apasa tasarımları, Efes’in Işığı adı altında Selçuk Efes Sanat Galerisi’nde 15 Ağustos’ta saat 17:00’deki açılışla sergilenmeye başlayacak. Takı tasarımlarını yapan Özlem Üyücü, Efes’in antik çağdan günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatarak şunları söyledi: “Efes Antik Kenti, kültür mirası ile geleceğe ışık tutuyor. Mimarlara, sanatçılara ilham veriyor. Apasa olarak sergimizi oluştururken Kybele’den Artemis’e Hz. Meryem’e, Efes’in bilgeliğini kadının kutsallığı ile birleştirerek takı tasarımları yaptık. 30 parçalık bir koleksiyon hazırladık. Hedefimiz UNESCO dünya mirası listesine giren Efes’i tasarımlarımızla da yaşatmak. Sergimizin Selçuk Efes Sanat Galerisi’nden sonra insanların bedeninde sürdürülür olması bizim için çok farklı bir mutluluk.” Efes Antik Kenti’ni birçok unsurlarıyla takılara yansıtan Özlem Üyücü, Artemis tasvirlerindeki arı kabartmalarının, tanrıçanın anaerkil yapısını temsil ettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Artemis, kraliçe arıdır. Artemis’in ilk rahibeleri amazonlar da bir çeşit arı olan Melissa ile adlandırılır. Arı bu önemini madeni paralar üzerine taşıyarak şehrin sembolü olmuştur. Bu sembollerden yola çıkarak, Efes’in mimari yapısını da içine katarak takı tasarımları yaptım.”

mavisehir-dergisi-efes-taki2

Muğla Üniversitesi Taş ve Metal İşlemeciliği bölümü mezunu olan Özlem Üyücü, kardeşi Gizem Üyücü ile birlikte 2004’de Selçuk Şirince’de kurdukları takı tasarım atölyesinin ismini neden Apasa koyduklarını ise şöyle açıkladı: “İnsanlık tarihinin ilk inanışı ana tanrıça kültü, antik çağlarda kadınların bereket ile ilişkilendirilmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu inanışa sıkı sıkıya bağlı ve en büyük amaçları ana tanrıça inanışını yaymak olan Amazon adı verilen kadın savaşçılar, M.Ö1600-1500 yıllarında Efes Kenti’nin öncüsü olan Apasa adını verdikleri bir şehir kurarlar. Takı tasarım atölyemizin adını bu şehirden aldık. Atölyemizde Selçuk ve çevresinin kültürel mirasına yönelik yaptığımız tasarımları üretiyoruz.” Efes ve Selçuk ile ilgili tasarımları 2012’de Selçuk Efes Kent Bellleği’nde, 2015’de Milas Karya Arkeoloji Sempozyumu’nda sergilenen Apasa Takı Tasarım Atölyesi’nin Efes’in Işığı adlı takı tasarımları sergisi, Selçuk Efes Sanat Galerisi’nde 20 Ağustos’a kadar açık kalacak.

mavisehir-dergisi-efes-taki1

mavisehir-dergisi-efes-taki4

Mavişehir ve İzmir'in en sevilen genel kültür, magazin ve güncel hayat dergisi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir