EZGİ GÖKÇE “CENNET AVI” SERGİSİ

0
4

Bir Konu bir Konuk sayfamızın konuğu bu kez Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Öğretim üyesi Yrd. Doç. Ezgi Gökçe…
Ezgi Gökçe ile Kaşıyaka’daki İzmir Kültür Sanat Merkezi Galerisi’nde açtığı ve “Cennet Avı” adını verdiği kişisel sergisi hakkında konuştuk.

-Ezgi Hanım bu açmış olduğunuz kaçıncı serginiz?
1 i yurtdışında olmak üzere 4 kişisel sergi gerçekleştirdim. Ayrıca ulusal ve uluslararası bir çok karma sergide, jurili serigilerde eserlerim yer almıştır.

-Cennet Avı adını vediğiniz serginiz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yoğun olarak 17. yüzyıl İznik çinilerinde görülen stilize hayvan motiflerinden esinlenerek hazırladığım ve “Cennet Avı” adını verdiğim bu son solo sergimin çıkış noktası, bir süredir üzerinde çalıştığım figürlü İznik tabakları ile ilgilidir. Bu çalışmamın “Bonhams Müzayedelerinde Satışa Sunulmuş Bir Grup Figürlü İznik Tabağı” başlıklı bir makaleye dönüşüp, Yedi: Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi’nde yayınlanmasından sonra, “Cennet Avı” serisinin üretimine başladım. İznik çinilerinde hayvan tasvirlerinin kullanılması, 16. yüzyılın ilk yarısından itibaren görülmüş ve yüzyılın son çeyreğinden sonra ise bu tür tasvirlerin kullanılmasında bir artış olmuştur. 17. yüzyıldan sonra görülen hayvan tasvirli örneklerde, çini ustalarının başkente bağlı üretimi bıraktıkları ve hayal güçlerini kullandıkları düşünülmektedir. Bu örnekler, üretildikleri dönemin günlük yaşamını ve sanatçıların hayal güçlerini yansıtmaları açısından da önemlidir. 19. Yüzyılda Doğu’ya olan ilginin artması ise, Batılı tüccar ve gezginleri İznik çinilerini toplamaya yöneltmiş ve bu objeleri beraberlerinde ülkelerine götürmelerine neden olmuştur. Bu dönemde toplanan seramikler özel koleksiyonlarda toplanmaya başlanmış ve saraydaki kullanımlarının dışında duvarlarda tablo olarak yerlerini almışlardır. “Cennet Avı”nda kullandığım duvar tabaklarının sergileme şekli bu döneme yapılan bir atıftır. Ürettiğim eserlerde dünya seramik sanatı tarihinde önemli bir yere sahip olan İznik çinilerinin etkisini mümkün olduğunca sade ve farklı tekniklerle anlatmak istedim. Stilize hayvan figürlerini seramik tabaklarda, formlarda ve üç boyutlu olarak kullandım. Seramiklerde sır altı, tek renkli sır dekorları ve horse-hair tekniğini uyguladım. Eserlerimde, işlevi dışlayarak biçime yeni bir görsel içerik kazandırmayı amaçladım. Kase formunun iç boşluğunu kapatarak yeni dekor alanları oluşturdum.

mavisehir-dergisi-ezgi-gokce3

Sergilerinize nasıl hazırlanıyorsunuz?
Zamanım oldukça üretmeye devam ediyorum mümkün olduğunca üretmeye ara vermiyorum. Ayrıca yaptığım araştırmaların ve çalışmaların konuları da eserlerimi etkiliyor.

-Bundan sonra da sergileriniz olacak değil mi? Yakın tarihte açacağınız bir serginiz varsa okurlarımızla bu bilgiyi paylaşabilir misiniz?
Cennet Avı temalı bir başka kişisel sergim de 2 Mayıs Cuma gününden itibaren Kuşadası Double Tree By Hilton Otel G Sanat Galerisi’nde (G Art Gallery) izleyiciyle buluşacak. Sizin aracılığınızla da duyurmuş olayım…Sanatseverleri bekliyoruz.

mavisehir-dergisi-ezgi-gokce2

mavisehir-dergisi-ezgi-gokce4

mavisehir-dergisi-ezgi-gokce6

mavisehir-dergisi-ezgi-gokce5

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz