Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi’ne Büyük İlgi

Yabancı turistlerin İzmir’de ziyaret ettiği mekanların başında geliyor

“Türkiye’de bu kadar külliyatlı başka müze yok”

Özgün eserlerin sergilendiği müzede 2 bin 300 parça geleneksel giyim objesi, 110 adet geleneksel halk çalgısı, 265 adet takı ve aksesuarlar 24 adet silah ile sandık ve dolaplardan oluşan toplam 3 bin 40 obje sergileniyor

201 bilim insanını bir araya getiren projede 909 kaynak kişi ile görüşülerek, 20 bin 736 kare fotoğraf, 208 saat video çekimi yapıldı. Müzeye dair yapılan araştırmaların her evresi teknolojik ve bilimsel çerçevede geliştirildi

Gaye Turan, “Yabancı turistlerin İzmir’de ziyaret ettiği mekanların başında geliyor. Müzeye yerli turistlerden çok yabancı turistler ilgi gösteriyor” dedi

63254

   Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi, yabancı turistlerin İzmir’de ziyaret ettiği mekanların başında geliyor. Birçok  ülkeyi araştırma kapsamı içine alarak dört yıl boyunca süren çalışmalarının ardından kapılarını ziyaretçilere açan  Ege Üniversitesi Balkanlar ve Anadolu Giysileri Müzesi 2010 yılında hizmete girdi. Müze; tarihi 1800’lere dayanan obje, fotoğraf ve video kaydı olmak üzere pek çok arşiv bilgisini barındırıyor. Kültür Bakanlığınca 02 Kasım 2010 tarihinde onaylanarak Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi adını aldı.  Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nın on yıllık çalışması ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteği ile toplanan eserler arasında Anadolu’dan ve 12 farklı Balkan ülkesinden toplanan otantik giysiler, takılar, aksesuarlar ve halk sazları bulunduruyor.

C0075

Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi’ni yurt içinden ve yurt dışından bir çok kişinin ziyaret ettiğini belirten Gaye Turan, “Yabancı turistlerin İzmir’de ziyaret ettiği mekanların başında geliyor. Müzeye yerli turistlerden çok yabancı turistler ilgi gösteriyor” dedi.

Müze çalışmaları Ege Üniversitesi Devlet Türk Musiki Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü öğretim elemanları tarafından yürütülüyor. “Anadolu ve Balkanlarda Halk Çalgıları, Halk Oyunları, Geleneksel Giyim Kuşam ve Halk Müziği, Müze ve Arşiv Oluşturulması Projesi” ile hayat bulan müze çalışmalarına bugün de devam ediyor. Proje;  maddi ve manevi kültürel değerleri korumak, arşivlemek, etnografik özellikler taşıyan halk giysilerini ve çalgılarını geçmişten günümüze gelebilen örnekleri sergilemeyi kapsıyor.

073

TÜRKİYE VE BALKAN ÜLKELERİ BİR ARADA

201 bilim insanını bir araya getiren projede 909 kaynak kişi ile görüşülerek, 20 bin 736 kare fotoğraf, 208 saat video çekimi yapıldı. Müzeye dair yapılan araştırmaların her evresi teknolojik ve bilimsel çerçevede geliştirildi. Araştırmalar birçok yüksek lisans ve doktora öğrencisi için tez konusu oluşturuyor.

879

MÜZEDE BALKANLAR VE ANADOLU ESİNTİSİ

Özgün eserlerin sergilendiği müzede 2 bin 300 parça geleneksel giyim objesi, 110 adet geleneksel halk çalgısı, 265 adet takı ve aksesuarlar 24 adet silah ile sandık ve dolaplardan oluşan toplam 3 bin 40 obje sergileniyor. Balkan kültürlerini yansıtan geleneksel giysiler ve takılar 45 manken üzerinde sunuluyor. Tarihteki kültürlere dair ayrıntıları ziyaretçilere tanıtan müzede Anadolu ve Trakya Geleneksel Giyim Kuşam Sergisi, Balkan Ülkeleri Geleneksel Giyim Kuşam Sergisi, Düğün Evi Sergileri, Geleneksel Halk Çalgıları Sergisi ve Zanaat Atölyeleri Sergisi gibi bölümler bulunuyor. Yöresel kostümlerin de yer aldığı Süreli Sergi Salonu koleksiyonerlerin halk kültürüne yönelik eserlerini sergileme imkânı sağlıyor.

45

Müze Pazar ve Pazartesi günleri hariç, diğer günler 09.00 – 17.00 saatleri arasında  ziyaretçilere kapılarını açıyor.

Mavişehir ve İzmir'in en sevilen genel kültür, magazin ve güncel hayat dergisi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir