Çoğu kişinin merak ettiği, kronik hastalıkların tedavisinde yeni bir yaklaşım olan Fonksiyonel Tıp konusunu Uzman Dr. Levent Sepit’e sorduk.
Mutlaka kendimizde yaşamış ya da tanıdığımız birinde duymuşuzdur…
Halsizlik, vücutta ağrılar, uykudan uyanmamıza rağmen sabahları yorgun kalkmak, baş ağrısı, kabızlık, gaz, şişkinlik vb. günlük yaşantımızda bizi rahatsız eden normal dışı belirtilerden ötürü kendimizde çok ciddi bir sağlık problemi olduğunu düşünmüşüzdür.
Bu sıkıntıları çoğalan ve yaşamı çekilmez hal almaya başlayıp çok rahatsız olanlar; tüm tetkiklerini, kan tahlillerini yaptırsalar da genelde “tüm değerleriniz normal, herhangi bir hastalığınız yok” cevabıyla karşılaşabilirler. Birkaç ilaç takviyesi ile yaşamlarına devam ederler.
Ancak bu sıkıntıları geçmemiştir, mutsuz ve depresif ruh haliyle yaşamaya çalışırlar ve kuşkusuz ki durumlarına çare ararlar. İnsan fizyolojisine göre bazı şeyler gözden kaçabilir… Erken saptanamayan ve gerekli önlemler alınamayan kişiler de zamanla sağlıklarını kaybedebilirler, gerçekten hasta olabilirler.
Fizyoloji; canlıların hücre, doku ve organlarının görevlerini ve bu görevlerin nasıl yerine geldiklerini inceleyen bilim dalıdır. Tababet’in (hekimlik) kilit taşıdır diyebiliriz.
İyi bir fizyoloji bilgisi olan bir hekim daima bir adım önde çalışmalar yürütür.
Fizyolojinin en temel yasası
SAĞLIK ► Gizli dengesizlik ► Fonksiyon bozukluğu ► HASTALIK
Sağlık ve hastalık arasında sıkışan bu durumdaki insanlara, ilerideki hastalığın sebebini, hastalığa neden olan fonksiyonel bozukluğun nereden kaynaklandığını bulmaya odaklı çalışmalar Fonksiyonel tıbbın ana felsefesidir.
Yaşadığımız şikayetler aslında bedenimizin bize bazı şeylerin yolunda olmadığını söyleyen mesajlardan ibarettir ve o mesajlara kulak vermemiz gerekir. Hastalık tanısı konmadan önce gelişen fonksiyon bozukluklarını bize bu şikayetler söyler.
Fonksiyonel tıp hastalığın ana nedenlerini keşfedip, hastalığa neden olan fonksiyonel bozukluğun nereden kaynaklandığını bulmaya odaklanır ve ileri laboratuvar testleri ile hastalığın sebebini ortaya çıkarır. Sonrasında da sebebi ortadan kaldıracak tedavileri uygulatır.
Fonksiyonel Tıp tedavilerinde sentetik ilaçlar yerine diyet, beslenme, bitkisel tedavi, hacamat, proloterapi, prp, nöral terapi vb. birçok doğal tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir.
Kronik hastalıkların altında vücudun dengesini bozan biyolojik, fizyolojik, genetik ve hormonal sebepler vardır. Bütünsel bir yaklaşımla bu hastalıklara neden olan kök nedenler saptanabilir. Gerekli olan önlemleri alarak ve tedavileri uygulayarak hastalıkların ilerlemesi durdurulabilmektedir. Fonksiyonel tıp yaklaşımı ile “tedavisi yok, ömür boyu ilaç kullanması gerekir” diye bilinen birçok hastalığın iyileştirilmesinde başarılı sonuçlar alınabilir.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz.
Tüm sağlık sorularınız için mutlaka bir uzman hekime danışınız.