SERAMİK NASIL YAPILIR HİÇ MERAK ETTİNİZ Mİ?

Seramik, hayallerinizin sınırlarını zorlayabileceğiniz, tabiatta karşılığını bulamadığınız objeleri yaratabileceğiniz bir sanat dalı. Çamura ellerinizle şekil verirken, toprağın vücudunuzdaki negatif elektriği aldığını hissedeceksiniz. Seramik yapmak için yetenekli ya da bilgili olmanız şart değil. Hayal gücünüzün geniş, parmaklarınızın kıvrak olması yeter.

Seramik, hammadde olarak sadece çamurun kullanıldığı bir sanat dalı. Ona şekil vermenizde yardımcı olan bıçak, keski, tarak, lastik böbrek, oyma aleti gibi aletler var. Kimi atölyelerde bu malzemeler tedarik edilirken kimilerini siz alabilirsiniz. Korkmayın, bulmak öyle zor değil. Sanat malzemeleri satan her mağazadan, hatta biraz büyükçe olan kırtasiyelerden bile bulabilirsiniz. İlk derslerde genellikle sucuk tekniği kullanılır. Çamur elle ovalanıp uzun silindirler yapılır. Sonunda hazırlanan zeminle kupaya veya çanağa benzer bir form elde edilir. Çamur çok kolay şekle giren bir malzeme olduğundan, dokunduğunuz anda biçim alıyor. Bunun en önemli sebebi, çamuru kurumadan kullanabilme ihtiyacı. Çamur çabuk kuruyan bir malzeme. Bir kere kurudu mu, tekrar birbirine kaynaması zor. Kullanılmayan çamuru saklamak içinse nemli bir beze sarıp torbalamak gerekiyor. Farklı iki çamuru karıştırmamak da önemli. Çünkü kuruma hızları farklı olur, bu durum da kurutma sırasında çatlamalara, genleşme farklılıkları fırında kırılmalara yol açabilir. Sır ve pişirmek için ise özel seramik fırını kullanılıyor. Seramik çamuru, sağlığa zararlı hiçbir madde içermez. Ama özellikle sır dökülürken maske ve eldiven kullanmakta fayda var. Seramik çamurunun içinde kesinlikle hava kalmamalı. Bunun için çamuru kullanmaya başlamadan önce mermer üzerinde iyice yoğurmalı. Eğer hava kalırsa yüksek ısıda, pişirme sırasında şişer ve işiniz parçalanır.

mavisehir-dergisi-fugen-yenilmez2

Seramikten yaptığınız her obje veya heykelin mutlaka içinin boş olması çok önemlidir. Burada “et kalınlığı” adı verilen obje kalınlığının her yerde eşit olması gerekir. Yoksa pişerken patlar, paramparça olur. Çamurun şekil verilip ilk pişirilişinden sonraki haline büsküvi denir. Değişik kimyasal bileşenlerden oluşan sır, bisküvinin üzerine kıl fırça ile sürülür. Böylece yaptığınız obje veya heykel seramik renklenir. Sır, ayrıca yüzeyinin pürüzsüz ve parlak olmasını, seramiğin daha dayanıklı olmasını sağlar. Evet, vücudunuzdaki negatif elektiriği atmak ve hayalinizdeki formları tasarlayarak bunları çamurdan kendi ellerinizle yaratmak düşüncesi hoşunuza gitti mi?

Güzel İzmir’imizin tadına doyulmaz bahar ayları denizi ve doğayı çağrıştırır ama önümüzde çok güzel sergiler var.Bunlardan en önemlisi de İzmir Rotary’nin düzenlediği merakla beklenen ,13 Altın Testi seramik yarışması sonuçları belli oldu. Bu yarışmada ödül alan ve sergilemeye layık görülen eserler 1 nisan ve 25 nisan tarihleri arasında, bu sene Ahmet Adnan Saygun sanat merkezinde sergilenecek. Ajandanıza bu önemli sergiyi kaydetmeyi unutmayın sanatsever dostlar. Bir sonra ki köşe yazımızda görüşmek dileğiyle…

Mavişehir ve İzmir'in en sevilen genel kültür, magazin ve güncel hayat dergisi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir