SERAMİK DUVAR PANOLARI NASIL YAPILIR?

Merhaba sanat sever dostlar… Bu sayıda sizleri seramik duvar panoları konusunda bilgilendireceğim. Dekoratif aksesuarlar en sade odaların bile görünümüne estetik katkı sağladığından, dekorasyonun vazgeçilmez bir parçasıdır. Duvarları bomboş görünen bir oda; fazla sade görünümünden dolayı, insanların gözüne yavan olarak görünecektir. Aşırıya kaçarak renkleri ile gözü yoran aksesuarlar kullanmadan, seramikten yapılmış bir pano sayesinde inanılmaz derecede olumlu sonuçlar almanız mümkündür. İnsanlar tarafından hem doğal malzeme olduğu için, hem de sağlam olduğu için her zaman tercih edilen seramik panolar birçok iç ve dış dekorasyonda kullanılmaktadır.

Günümüzde seramik sanatı çok farklı biçimlerde kendini göstermeye devam etmekte. Türk seramik sanatının öncülerinden Füreyya Koral, seramik işine bir hobi olarak başlamış fakat geçen süre içinde teknik araştırmaların yanı sıra “form” deneylerini arttırarak öbür seramik sanatçılarına örnek olan bir gelişme içine girmiştir. Sanatçı gerek duvar panoları olsun, gerekse porselen yapımına kadar uzanan sır ve pişirme teknikleriyle oluşturduğu panolar ustalığının birer örneğidir. Türkiye’de seramik sanatı geleneksellikten, özgün bir sanat kültürünün ve eğitiminin artması sonucu çok gelişmiştir.. Bu konuda sanatçıların özverili çalışmaları da çok büyük başarı sağlamıştır.

Seramiğin geniş uygulama olanağı, geleneksel motiflerle birlikte soyut formlarında kullanılması bu sanata olan ilgiyi arttırıyor. Mimari yapıların iç ve dış yüzeylerine benzeyen seramik özellikle otel, banka gibi farklı işlevlere yönelen yapılarda karşımıza çıkmaktadır. Jale Yılmabaşer, Hamiye Çolakoğlu, Bingül Başarır, Ümran Baradan gibi seramik sanatçıları, bu yolda uğraş verenlerdir. Toprak malzemenin hamur halinde hazırlanması, levha tekniğinde açılıp değişik dokularla şekillenmesi , kurutulması ve levhaların pişirilmesi sonrasında sırlanması tahmin edeceğiniz gibi hiçte kolay olmamakta. Bu eserlerin tamamlanması panonun boyutuna göre aylar sürebiliyor. Seramik panolar bütün seramik formlar gibi iki kere yüksek ısıda pişirilir. İkinci pişirimde seramiği sırlayarak su geçirmez hale getirilir. Böylece seramik panolar renklenerek, kir tutmaz, kolay temizlenir. Yazımı burada noktalayacağım. Sanatla dolu bir yıl dileyiğle…

mavisehir-dergisi-fugen-yenilmez2

mavisehir-dergisi-fugen-yenilmez3

Mavişehir ve İzmir'in en sevilen genel kültür, magazin ve güncel hayat dergisi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir