ÇIPLAK RAKU TEKNİĞİ NEDİR?

Sevgili sanatsever okurlar, bu yazımda sizlere adını belki de hiç duymadığınız bir seramik tekniği hakkında biraz bilgi vereceğim. Çok eski bir teknik. Sizlerinde ilgi duyacağınızı düşünüyorum.

Bu seramik tekniğinin geçmişi 400 yıl öncesine kadar gidiyormuş. Sır gerektirmeyen, kendine özgü ve deneyselliğe açık bir sırlama tekniği. Raku çalışmalarına uygun olan, şamotlu beyaz çamur ile yaptığımız, formumuzun önce  büskivi pişirimi (büsküvi seramiğin ilk pişirimine denir) yapılır. Sırlandıktan sonra raku tekniğinin en önemli özelliği olan açık havada özel fırınlarda pişirilir. Seramikler, akkorlaşınca (yaklaşık 800–1000 C) hızla fırından metal bir maşa ile çıkartılıp, içinde talaş, kuru yaprak, kağıt, mısır püskülü gibi organik malzemelerin bulunduğu kapaklı kaplara konulur. Fırından çıkan seramiklerin uğradığı termal şokun etkisiyle form üzerinde çatlaklar oluşur. Yanma sırasında oluşan is, çatlaklara nüfus eder.

Bu aşamada başka bir detay ise at kılıdır. At kılı sıcak seramiğin üzerine atıldığında, yanan kıllar seramik formun üzerinde kalıcı, ilginç ve heyecan verici şekiller bırakır. Kızgın seramikler daha sonra suya atılır. Seramikler soğuyunca,  son aşama olarak islenen seramik formumuzun yüzeyleri temizlenir; taşlama yoluyla yıkanır,  is ve küllerin kalıntılarından  arındırılır. Pişmiş yumurta kabuğu gibi olan yüzeyler soyularak temizlenir.

Bu teknikle seramiğin üzerinde değişik egzotik desenler ve farklı tonda renkler ortaya çıktığı için şaşırtıcı sonuçlar elde edilmektedir. Raku, doğaçlama etkiler sağladığı için ülkemizde olduğu gibi, dünyada da birçok seramik sanatçısı tarafından kullanılmaktadır. Bu teknik hoşunuza gitti ise araştırmalarınızı yaparken Naked raku diye de yapabilirsiniz. Raku tekniğinden elde edilen değişik sonuçlar büyük bir haz verir ve sanatsal güzelikler açısından da sanatçılara sonsuz bir çeşitlilik sunar. Bu nedenle yapılan raku çalıştaylarında sürekli yeni malzeme ve teknik araştırmaları yapılıyor. At kılı raku tekniği de son zamanlarda böyle ortaya çıkmıştır.

Adı gibi ilginç bir seramik tekniği umarım ilginizi çekmiştir. Bir sonraki yazımızda sanat dolu günlerde görüşmek üzere…

mavisehir-dergisi-fugen-yenilmez2

Mavişehir ve İzmir'in en sevilen genel kültür, magazin ve güncel hayat dergisi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir