Teksas Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Antonio Anzueto, AstraZeneca’nın düzenlediği KOAH-TURBULANS Toplantı’ları için 18 Mart Çarşamba günü saat 19:00-22:00 İzmir Mövenpick Otel, 19 Mart Perşembe saat 10:15-11:45 Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ve saat 12.00-14.00 arasında ise İzmir Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde konuşma yapacak.
Aynı zamanda Texas Toraks Derneği Başkanı ve İspanya Toraks Derneği Uluslararası Komitesi (SEPAR) üyesi de olan Anzueto KOAH hastalığına ilişkin çok önemli bilgi ve deneyimler aktaracak.
KOAH NEDİR?
(Kaynak : Vikipedia )
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), zayıf hava akışının görüldüğü obstrüktif bir akciğer hastalığıdır. Tipik olarak zamanla daha kötüleşir. Ana belirtileri nefes darlığı,öksürme ve balgam üretimidir.Kronik bronşit sahibi insanların çoğu aynı zamanda KOAH hastasıdır.
Tütün içiciliği hastalığın en temel nedeni olup hava kirliliği ve genetik gibi daha az etkili nedenleri de vardır. Gelişmekte olan ülkelerde, hava kirliliğinin en etkili nedenlerinden biri doğru havalandırılmamış yemek pişirme ve ısıtma ateşi dumanıdır. Bu tahriş edici şeylere uzun süreli maruz kalmalar, akciğerlerde iltihaplanmaya neden olarak küçük hava yollarının daralmasına ve amfizem adı verilen doku parçalanmasına yol açar. Teşhis, zayıf hava akışını kontrol eden akciğer fonksiyon testleri ile anlaşılır. Astımdan farklı olarak, KOAH hastalarında hava akışı herhangi bir ilaç yardımıyla belirgin bir şekilde düzelemez.
KOAH, bilinen nedenlere maruz kalınımı düşürerek önlenebilir. Bunlar arasında sigara içme oranlarını azaltmak ve iç/dış hava kalitesini yükseltmek gösterilebilir. KOAH tedavileri sigarayı bırakma, aşılar, rehabilitasyon, sıkça içe çekilen bronkodilatörler ve steroitler içerir. Bazı insanlar, uzun süreli oksijen terapisi veya akciğer nakliyle belirgin iyileşmeler gösterebilir. Akut kötüleşme periyotları gösteren hastalarda, artan oranlarda ilaç ve hastane altında gözetim gerekebilir.
Dünya çapında KOAH, 329 milyon insanı (dünya nüfusunun %5’i) etkilemektedir. 2012’de 3 milyon insanın ölümüne sebebiyet vererek, dünyadaki en ölümcül üçüncü hastalık olarak tanımlandı.Ölümlerin, yükselen sigara kullanımı ve bazı ülkelerdeki yaşlanan nüfus nedeniyle daha da artacağı öngörülmektedir.2010’da hastalığın 2.1 trilyon dolarlık bir ekonomik zarara yol açtığı tahmin edildi.